Begraafplaats, urnenveld en strooiveld

Begraafplaats
De begraafplaats ligt achter de voormalige Nederlands Hervormde Kerk aan het Oosteinde te Blijham. Rondom de kerk liggen de oudste graven. De andere graven liggen achter de kerk. Bij ingang van de begraafplaats staat een eeuwen oude Zilverlinde, geplant tussen 1780 en 1785, die in oktober 2013 erg beschadigd is door een plotselinge storm. Gelukkig hebben we deze boom kunnen behouden.

Zilverlinde

 

Ook zijn er 5 oorlogsgraven, waar 5 vliegers begraven zijn die zijn omgekomen doordat ze tegen de kerktoren zijn gevlogen in september 1941. Op 4 mei worden hier elk jaar bloemen gelegd en tevens op Veteranendag wordt hier herdacht.

Oorlogsgraven

 

De begraafplaats heeft enkele grote familie graven. Vroeger waren er afdelingen, maar daar zijn we van af gestapt. Er wordt alleen aansluitend begraven, qua plaats is er geen keuze mogelijk. We streven er naar dat de graven niet geruimd worden naar verloop van tijd. Er kan worden begraven met of zonder kelder, indien de nabestaanden dit wensen kan de plek naast een overledene worden gereserveerd voor de partner.

Urnenveld
In de jaren tachtig zijn we gestart met een crematieverzekering en ook met een urnenveld. Er kunnen maximaal 2 urnen in een kelder geplaatst worden.

Urnenveld

 

Asverstrooiveld
Het is al vele jaren mogelijk om op het grasveld naast de kerk as te verstrooien. Sinds eind 2012 is het ook mogelijk een herdenkingsplaatje op een zuil te plaatsen.

Asverstrooiveld

 

Onderhoud
Het geheel wordt onderhouden door een hoveniersbedrijf, die het gras maait, paden schoonhoudt, bomen en struiken snoeit indien nodig is. Om het geheel netjes te houden wordt aan niet-leden een eenmalige bijdrage voor het onderhoud gevraagd, wanneer een overledene wordt begraven, bijgezet of verstrooid.